Vi åkte till Åsenhöga Socken för att leta upp gamla ställen där olika släktingar hade bott en gång i tiden. Det blev en del småvägar och en hel del grusvägar som vi fick åka på för att kunna komma fram till de olika ställena.
Bygget
Bygget under tidigt 1900-tal. |
Bygget var ett av de självklara ställena att åka till. Flera generationer av släkten Lantz är födda och uppvuxna här. Även min mor bodde här mellan 1949 och 1952 med sina föräldrar.
Bygget fick namnet Bygget redan under andra hälften av 1700-talet men av vilken anledning har jag inte fått fram ännu. Från början så hette det Lerbacken.
Den förste knekten som fick namnet Lantz på Bygget var Jonas Svensson vilket är min morfars farfars farfar. Året var 1785 och månaden var December. Han gifte sig med Walborg Assarsdotter 4:e December 1785 och tog då över Bygget efter svärfadern Assar Moberg. Jonas var inte direkt kort. Även idag skulle folk säga att han var lång. Enligt generalmönster rullorna så var han 6 fot och 10 tum lång, alltså 203 cm.
Sven Gerhard Lantz. |
Den siste knekten på Bygget var min morfars far Gerhard och han var knekt fram till det att Indelningsverket lades ned 1901. Han köpte loss soldattorpet och marken runt omkring efter detta. Han blev även Snickarmästare på gamla dar och vann faktiskt några priser för de möbler han gjorde.
Han fick som gammal kronisk huvudvärk, som blev så pass allvarlig att han till slut inte orkade med det längre, En spekulation är att det kan ha varit en tumör av något slag som han hade. Han avslutade sitt liv genom att skjuta sig själv i huvudet med ett jaktgevär den andra januari 1945.
Bröderna Nisse och Oskar Lantz framför det stora huset som Gerhard och Emelia lät bygga. |
Gerhard och Emelia framför Bygget någon gång efter första världskriget. |
Under 1920-talet någon gång så lät Gerhard och hans fru Emelia bygga ett större hus på bygget. Det var sonen Oskar som betalade för kalaset efter rykten som jag hört.
Soldattorpet 123 Håkentorp. |
Andrén Lantz |
Vad hände med det gamla soldattorpet efter att det nya huset hade byggts kanske du undrar?
Någon gång under 1940-talet (troligtvis någon gång efter Gerhards död 1945) så sålde Gerhards son Nils (Nisse) torpet till Götarps Brunn till hans bror Andrén's (min morfar) stora förtret. Andrén tyckte inte att det var Nisses sak att sälja det torpet.
Torpet ligget fortfarande kvar vid Götarps Brunn men är idag omgjort på utsidan som ni kan se på bilden ovan. Från början var det rött med vita knutar som ni kan se på första bilden i detta inlägg.
Huset som Gerhard och Emelia lät bygga som det ser ut idag. |
Daniel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar