tisdag 3 juli 2018

Törestorpssläkten

Törestorps Mellangård som det ser ut idag.
Efter att ha varit i Törestorp och tittat på gården där plus att pratat lite med folket som bodde där nu så tänkte jag att det kanske kunde vara roligt att skriva lite mer om den delen av släkten som en gång bott där. Min farmors släkt bodde trots allt i Törestorp omkring 150 år, mellan tidigt 1600-tal fram till mitten av 1700-talet.

Eftersom att jag redan skrivit om den förste i släkten på Törestorps mellangård i mitt förra inlägg så tänkte jag att jag fortsätter därifrån:

Lars Assarsson äger och brukar halva skattehemmanet Stackebo, Gnosjö. Gården köper han av sin far Assar Arvidsson 1619.

Bruket i gården tycks ha varit relativt omfattande och av boskapslängderna 1638 framgår att man hade 2 oxar, 10 kor, 4 kvigor, 6 gamla får samt 12 unga får, 1 risbit, 6 gamla getter samt 14 unga getter och 1 gammalt svin. Utsädet utgjordes av 5 tunnor.

År 1634 säljer Lars Assarson och brodern Filip Assarsson en systerlott i Törestorp Mellangård till systern Elin Assarsdotter för 58 daler "gott gängse mynt". Troligtvis har dock Lars Assarsson kvar en och en halv systerlott i Törestorp Mellangård.

Lars Assarsson är ibland nämndeman vid så kallade fjärdingsting. Lars förekommer också som undertecknare av mantalslängden, vilket innebär att han sannolikt varit kyrkans sexman.

Vid höstetinget 1664 begär Lars Assarsson tillsammans med kyrkoherden Bergerus Colliander i Åsenhöga att hejderidaren eller skogvaktaren och några nämndeman skall besiktiga några "skadliga" ekar i deras åker.

Ladugården till Törestorps Mellangård hur den ser ut i dagens läge.
Jöns Larsson, Ungefär 1610 - 1677, Hemmansägare i Törestorp Mellangård, Glasmästare, nämndeman, riksdagsman.
1656
Enligt domboken (Västbo renoverad dombok (9b), VT1656) köper Jöns [Larsson] glasmästare i Törestorp följande delar i Mellangården:
- 1 systerlott av Lars Filipsson, Kallset, Jöns Filipsson, Målskog och Marit Filipsdotter, Högshult, som utgör 1/9 del av hela gården.
- 1 systerlott av Jöns Larsson och Lars Jönsson, Bränneshylte, för 16 rdr
- 1 systerlott av Karin Arvidsdotter i Gynnås (genom mannen Per Jonsson), för 15 rdr
- 1 lott av Ingrid Arvidsdotter, för 15 rdr
- 1 del av Arvid Arvidsson i Hästhult, för 30 dlr. Köpet har klandrat av Arvid vid föregående ting men förlikning har skett där Arvid får ytterligare 4 rdr.

Assars son är Lars Assarsson i Stackebo och dennes son är ovannämnde Jöns Larsson i Törestorp vilket explicit framgår vid höstetinget 1665 (Västbo AI:4) "...Nämdeman Jöns Larsson i Thörstorp berättar effter sin fader nu döder at hans faderfader fordom Captein Assar Arfuidsson i Thörestorp, sände sin son Lars Assarsson som finns i wittnes skrifften förnembligast infördt män nu döder..."

Se: Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Jönköpings län EVIIAAAC:10 (1659-1665) Bild 810 (AID: v190286.b810, NAD: SE/VALA/0382503)

Assar Jönsson 1640 - 1724, Glasmästare, sexman. Blev högst 84 år.

Olof Assarsson, 1678 - 1762, dör på Törestorps Östergård

Det är här som släktens regim i Törestorp dör ut. Under den här tiden så har alltså inte bara mellangården varit i släktens besittning utan även öster och västergårdarna.

Att kunna följa flera genearationer på en och samma plats kan ofta vara väldigt roligt, även om det också är roligt att se dem sprida ut sig i de olika delarna av landskapet. Vad jag har sett så är de olika släkterna oftast koncentrerade inom en viss region. Givetvis kom det in personer från andra områden som jag skrivit om i tidigare inlägg och som jag säkerligen kommer att skriva om i framtiden också.

Ni som tillhör de olika släkterna får givetvis kontakta mig om ni har historier som ni hört om olika släktingar så att de kan bli bevarade för framtida generationer. De skulle säkert gärna kunna läsa om släkten även då.

//Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar