torsdag 13 juli 2017

3 Generationer

Under tidigare inlägg här i bloggen har jag pratat om hur det många gånger är den äldste sonen som tar över efter fadern. Jag har också berättat att det inte har varit så på Bygget. Johannes som var den äldste sonen till den förste Lantz knekten på Bygget gick ju till ett annat torp och det hände 6 år innan Jonas slutade som knekt. Men vem var det då som tog över?
Vi går nu tillbaka till den 19:e december 1812 och Jonas har precis gjort sin sista dag som knekt. Som ni kanske kommer ihåg om ni följt den här bloggen så hade rotebönderna 3 månader på sig att hitta en ersättare när en kenkt hade slutat, annars fick de själva gå ut som knektar. Så blev inte fallet för den här rotebonden.

Generalmönster rulla för Jönköpings Regemente, Mo Härad, Åsenhöga Socken, 1813.
Den 3:e mars 1813 så blev det 5:e barnet i skaran efter Jonas, nämligen Sven ny knekt på Bygget och då flyttar Jonas till Hestra Torp i Hestra i Åsenhöga Socken.
Sven som bara är 16 år gammal (och därmed den yngste Lantz-knekten), har precis blivit knekt bevistar under 1813 och 1814 både fälttågen i både Tyskland och Norge. Jonas dör 14:e Februari 1825. Han begravdes på kyrkogården (Ödekyrkogården) i Åsenhöga den 27 februari samma år. Sven blir med sina 37 år som knekt den som tjänat kronan längst av Lantz-knektarna. Han hade tjänt utmärkt väl.

Generalmönster rulla för Jönköpings Regemente, Mo Härad, Åsenhöga Socken, 1850.
Nu är det dags för Jonas igen. Året är nu 1850 och Svens far Jonas har varit död i 25 år och nu ska Jonas ta över Bygget. Förvirrande? Det är inte så krångligt som man först kan tro. Den 29:e mars 1831 så föds Svens 11:e barn (av 12). Det är en son han får och denna son får just namnet Jonas efter Svens far. Den 12:e oktober 1850 tar Jonas över Bygget efter sin far. Han är då 19 år gammal och har 31 år som knekt framför sig.
Den 14:e maj 1864 så blir han befordrad till Korpral. Hans farfar Jonas blev Vice Korporal 1807. Den 4 juli 1878 så blir han befordrad igen och denna gång till Distinktionskorpral vilket kan jämföras med Furir (Sergeant efter 2009). Han begär och får avsked 1881 och anmäldes till underhåll genast. Hans son visades samtidigt upp och antogs som knekt. Detta var den 25:e juni 1881.

Generalmönster rulla för Jönköpings Regemente, Mo Härad, Åsenhöga Socken, 1881.
Nästan på dagen 3 månader innan sin 20 årsdag så tillträder den Lantz-knekten som varit knekt kortast tid. Den 25:e juni 1881 antages Sven Gerhard Lantz som knekt för 123 Håkentorp, alltså Bygget. När indelningsverket läggs ned den 31:a december 1901 så tar han avsked av det militära och blir således den sista knekten på torpet och avslutar därmed en epok på Bygget som pågått i ungefär 150 år under samma släkt. Det var väl synd att det tog slut där? Eller gjorde det verkligen det? Inte riktigt. Gerhard fick möjligheten att köpa torpet efter avslutad tjänst i kronans kläder och gjorde också slag i saken. Som jag har berättat i tidigare inlägg här i bloggen så fanns Bygget kvar i släkten fram till 1990-talet då det såldes till ett par danskar. Där tog den nästan 250-åriga epoken slut för Lantz släktet på Bygget även att marken runt omkring själva huset som står där idag är i en Lantz ättlings ägo än idag.

För er som vill testa på lite hur det är med släktforskningen kan ju försöka tyda de bilder som finns i detta inlägg. Hittar ni de som jag skrivit om här i inlägget och kan tyda vad som står om dem kan ju skriva in det i kommentarerna nedanför inlägget. Det kan bli roligare än ni tror.

//Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar