Med den meningen kan man skrämma bort de flesta från att börja med släktforskning. Skämt och sido, det är inte alltid lätt men samtidigt så är det inte alltid så svårt heller. Jag har tittat i många kyrkböcker under tiden som jag letat efter släkten från förr och ibland så är det nästan helt omöjligt att se vad som står i dessa. Det var ibland som så att prästerna som skrev ner allting i böckerna var så pass fulla att de knappt kunde skriva alls.
Blomskog CI:4 (1773-1827) Bild 12 / sid 17 (AID: v4997.b12.s17, NAD: SE/VA/13038) |
När man släktforskar så är det inte enbart kyrkböckerna man tittar på för det brukar ofta finnas någon i släkten som har varit knekt eller någonting annat inom det militära. När man hittar någon militär i släkten så är det ofta generalmönster rullarna som man tittar i för att få reda på var de har varit för någonstans och vad de har gjort under sin tjänstgöring. Det var som jag nämnt i tidigare inlägg att knektarna och militärerna var de som var beresta på den här tiden och då kan det finnas med i de olika rullorna och det kan bli lite intressant läsning ibland.
Jag som har haft många knektar och andra militärer i min släkt genom generationerna kan ha det ganska lätt ibland för de kunde bo kvar inom samma område under deras liv och då behöver man inte leta i speciellt många socknar för att hitta dem.
En annan sak som man också håller på med inom släktforskningen är att skriva mail eller ringer till olika hembygds föreningar där de olika släktingarna har bott för att ta reda på om de har någonting om ens släkt som kan vara till hjälp. En del gånger kan man få höra historier om släkten som man kanske inte visste om och ibland kanske man inte får fram någonting direkt där.
Förutom Arkiv Digital så finns även SVAR, som är Riksarkivets tjänst för släktforskare. Det som kanske inte finns på Arkiv Digital kan finnas på SVAR. Det är inte alltid att de olika ställena samarbetar med sina arkiv vilket man kan tyckas är lite dåligt.
Det finns självklart andra ställen också där man kan få information och tillgång till kyrkböcker, mönster rullor och sådant.Centrala Soldatregistret har en databas på 500.000 indelta soldater bland annat men där är det andrahandsinformation så man bör efter att ha fått uppgifter därifrån se till att dubbelkolla genom SVAR eller Arkiv Digital för att försäkra sig om att det är rätt uppgifter man får.
Ibland kanske man inte alltid vill sitta med kyrkböcker och sådant utan kanske vill lära sig lite mer om vad livsvillkoren var och då även försöka se om man kan hitta annat som kanske har med släkten att göra. Det finns alltid många olika möjligheter för att hitta de olika sakerna men jag kommer inte ta upp allting här.
//Daniel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar