lördag 8 juli 2017

Nya uppgifter eller Sverige krigar mot Ryssland

Soldattorp 123 Håkentorp byter knekt. Assar Moberg avgår som knekt och lämnar över till svärsonen Jonas Svensson sedermera Lantz. 8:e December 1785.
När man som släktforskare får in nya uppgifter som är intressanta för släktledet så kan hen bli som ett barn på julafton. Det ska undersökas och kontrolleras på flera olika ställen för att se om uppgifterna stämmer överens i olika böcker.
I onsdags fick jag hem lite nya uppgifter om fem olika generationer knektar som i rakt nedstigande led kan härledas till mig. Naturligtvis så var jag tvungen att kolla på olika ställen för att se om det var samma uppgifter överallt. Det stämde överens kan jag säga.

Assar, Jonas, Sven, Jonas, Sven Gerhard. När det gäller min släkt och de som varit knektar så är det lätt att blanda ihop dem eftersom att de i stort sett har samma namn under en del generationer. Sven har varit det populäraste namnet i min släkt och det finns även kvar i min generation även om det inte längre är tilltalsnamnet. För att hålla reda på vem det är så är det årtalen man måste titta på för att se vem det är man forskar om.

1789 års Generalmönster rulla för Åsenhöga Socken, Mo Härad, Jönköpings Regemente.
Bland uppgifterna som jag fick under onsdagen så fick jag reda på att Jonas Lantz som var den första knekten som hette Lantz på Bygget hade hamnat på sjukhus. Varför han hamnade på sjukhus framgår inte av de rullor som finns. Det som går att få fram av uppgifterna är att han läggs in på Kristinestads Militärsjukhus, alltså i nuvarande Finland (Under denna tid var Finland, Svenskt).

Under den här tiden så krigar Gustav III mot Ryssland.
Gustav III:s ryska krig (även kallat svensk-ryska kriget 1788–90) utspelades 1788–1790 efter att Sveriges kung Gustav III anfallit Ryssland i hopp om att återta förlorat område, och att hejda den ryska inblandningen i Sveriges inre angelägenheter. Kriget slutade oavgjort, bland annat på grund av myteri av vissa höga svenska officerare, det så kallade Anjalaförbundet. Fred slöts i Värälä 1790 utan gränsjusteringar.

Sverige lyckades dock nå målet att få Ryssland att avstå rollen som garant för frihetstidens författning. Denna hade upphävts av Gustav III år 1772, och därefter hade frågan varit ett irritationsmoment i kontakten mellan de två länderna, eftersom den gjorde att Ryssland formellt hade rätt att vidta åtgärder för att återställa författningen.

Antingen så har min morfars farfars farfar blivit skadad under det Svensk-Ryska kriget, då skador ofta förekom, annars så kan han ha blivit sjuk på grund av näringsbrist eller liknande då det inte fanns så mycket mat som kunde distribueras under det här kriget. Man kan gissa hur mycket som helst om detta.
När man får uppgifter från andrahands källor så är det som sagt viktigt att man tittar närmare på vad som egentligen står i originaltexten. Med tanke på skrivstilen på 1700 och 1800-talen så kan det vara lätt att misstolka ett C för ett E till exempel. Även jag kan läsa fel många gånger men som tur är så finns det hjälp att få på flera olika håll.

Jag brukar säga att släktforska är som ett detektivarbete. Man måste hitta rätt bland alla grejer som finns och ibland kan man komma in på villospår, men med rätt hjälp så kan man komma på rätt spår igen.


Den 9 juli 1790 inleddes slaget vid Svensksund mellan den svenska och den ryska flottan.

//Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar